Ten chleb jest inny od tego, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. Najbardziej charakterystyczny dla naszego obszaru geograficznego, zawierający wiele cennych składników, a jednak omijany przez konsumentów. Wynika to najprawdopodobniej z tego, że chleb żytni jest raczej mało atrakcyjny wizualnie. Ciemny, o zbitej i zwartej strukturze. Dość gruba i twarda skórka chroni go przed wysychaniem, dlatego możemy go przechowywać dłużej niż inne rodzaje pieczywa.
Chleb żytni jest bardzo sycący. Już jedna zjedzona kromka sprawie, że można poczuć się najedzonym. Jest więc idealny dla osób, które chcą ograniczyć spożycie pieczywa.
Niestety nie ma róży bez kolców. Chleb pieczony wyłącznie z mąki żytniej uchodzi za dość ciężkostrawne i może powodować pewien dyskomfort.
Jednak chleb żytni ma więcej zalet niż wad. Jest jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Warto spróbować i przekonać się o tym samemu.
Porcja: 2 bochenki po około 1 kg
Składniki:
Zaczyn:
0,5 kg mąki żytniej 2000
800 ml wody
300-400 ml zakwasu
Ciasto:
0,5 kg mąki żytniej 720
100 ml wody
100-150 g słonecznika lub czarnuszki
2 „kopiaste” łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Zaczyn:
Składniki wymieszać i pozostawić na dobę.
Ciasto:
Do zaczynu dodać składniki na ciasto. Wymieszać.
Ciasto podzielić na pół.
2 keksówki wysmarować masłem.
Ciasto włożyć do foremek i pozostawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny.
Piec 75 minut w temperaturze 200 stopni C.
W czasie pieczenia na dolną, pełną półkę, dobrze jest wylać wodę.
Po upieczeniu chleb żytni wyjąć z keksówek i pozostawić do odparowania.
Przykryć czystą ściereczką.
Smacznego!