Kuchnia Wieśniaka
Dwa bochenki chleba

Chleb żytni na zakwasie

Ten chleb jest inny od tego, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. Najbardziej charakterystyczny dla naszego obszaru geograficznego, zawierający wiele cennych składników, a jednak omijany przez konsumentów. Wynika to najprawdopodobniej z tego, że chleb żytni jest raczej mało atrakcyjny wizualnie. Ciemny, o zbitej i zwartej strukturze. Dość gruba i twarda skórka chroni go przed wysychaniem, dlatego możemy go przechowywać dłużej niż inne rodzaje pieczywa.

Chleb żytni jest bardzo sycący. Już jedna zjedzona kromka sprawie, że można poczuć się najedzonym. Jest więc idealny dla osób, które chcą ograniczyć spożycie pieczywa.

Niestety nie ma róży bez kolców. Chleb pieczony wyłącznie z mąki żytniej uchodzi za dość ciężkostrawne i może powodować pewien dyskomfort.

Jednak chleb żytni ma więcej zalet niż wad. Jest jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Warto spróbować i przekonać się o tym samemu.

Porcja: 2 bochenki po około 1 kg

Składniki:

Zaczyn: 
0,5 kg mąki żytniej 2000
800 ml wody
300-400 ml zakwasu

Ciasto:
0,5 kg mąki żytniej 720
100 ml wody
100-150 g słonecznika lub czarnuszki
2 „kopiaste” łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Zaczyn:
Składniki wymieszać i pozostawić na dobę.

Ciasto:
Do zaczynu dodać składniki na ciasto. Wymieszać.
Ciasto podzielić na pół.

2 keksówki wysmarować masłem.
Ciasto włożyć do foremek i pozostawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny.

Piec 75 minut w temperaturze 200 stopni C.
W czasie pieczenia na dolną, pełną półkę, dobrze jest wylać wodę.

Po upieczeniu chleb żytni wyjąć z keksówek i pozostawić do odparowania.
Przykryć czystą ściereczką.

Smacznego!

Share this Story
  • Okiem Wieśniaka

    Rzecz o chlebie

    Jest tylko jeden chleb. Jeden jedyny. Święty. Cudowny w swej prostocie: mąka, woda, zakwas, sól. Czas. I serce… Wspomnienie o chlebie Zbliżająca ...
  • Dwa bochenki chleba
    Kuchnia Wieśniaka

    Chleb żytni na zakwasie

    Ten chleb jest inny od tego, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. Najbardziej charakterystyczny dla naszego obszaru geograficznego, zawierający wiele cennych składników, ...
  • Zakwas - sposób postępowania
    Kuchnia Wieśniaka

    Jak postępować z zakwasem

    Zakwas to podstawa dobrego chleba żytniego. Bez niego taki wypiek jest niemożliwy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i prawidłowo o niego ...
Load More Related Articles
Load More By Wieśniak
  • Dwa bochenki chleba
    Kuchnia Wieśniaka

    Chleb żytni na zakwasie

    Ten chleb jest inny od tego, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. Najbardziej charakterystyczny dla naszego obszaru geograficznego, zawierający wiele cennych składników, ...
  • Zakwas - sposób postępowania
    Kuchnia Wieśniaka

    Jak postępować z zakwasem

    Zakwas to podstawa dobrego chleba żytniego. Bez niego taki wypiek jest niemożliwy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i prawidłowo o niego ...
Load More In Kuchnia Wieśniaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Zestaw głośnomówiący do wiejskiego auta

Wiecie, że na wsi mamy samochody? Nie takie ...

O mnie


Jestem z Wiochy. Kosztuję sól ziemi i walczę z demonami. Rozejrzyj się wokół moimi oczami...

Wieści z Wiochy

Chcę dołączyć

do społeczności Wieśniaków

i otrzymywać

Wieści z Wiochy,

dlatego naciskam ten


przycisk

Nowości w fotkach

Korytarz w szpitalu
Pomnik na Westerplatte, gdzie 1 września rozpoczęła się II woja światowa
Spider-Man zawsze gotowy do działania
Praca zdalna nie jest dla każdego
Pudełko gry Monopoly Kraina lodu II
Kolonoskopia - strach ma wielkie oczy
Artykuł sam się nie napisze, o czym przekonałem się osobiście.
Przegrałem bitwę o odchudzanie
Święty Mikołaj z dużym workiem prezentów