Kuchnia Wieśniaka
Zakwas - sposób postępowania

Jak postępować z zakwasem

Zakwas to podstawa dobrego chleba żytniego. Bez niego taki wypiek jest niemożliwy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i prawidłowo o niego zadbać.
Przede wszystkim: zakwas przechowuję w lodówce w litrowym słoiku z lekko zakręconą nakrętką (do zakwasu musi dochodzić powietrze, ale może też wykipieć).

Dokarmiam go raz, dwa razy na tydzień, dodając łyżkę mąki żytniej (ja używam 2000). Po dodaniu mąki całość należy wymieszać. Przy pieczeniu chleba dobrze jest zużyć zawartość słoika pozostawiając jedynie około 2-3 łyżek zakwasu.
Do tego, co zostało w słoiku, dodaję mąkę żytnią (jak już pisałem, używam w tym celu 2000), tak do około połowy słoika. Dolewam wodę i mieszam, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Zakwas powinien zajmować maksymalnie 3/4 słoika (pojemnika), bo inaczej wykipi. Zostawiam na około 12 godzin w kuchni i obserwuję, czy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeżeli tak, słoik z zakwasem wstawiam do lodówki na około tydzień, czyli do następnego wypieku chleba.
Jeżeli wypiek chleba nie jest przewidywany przez przez dłuższy czas, to zakwas można wylać na pergamin i wysuszyć. Gdy będzie potrzebny, to biorę część wysuszonego zakwasu (około 2-3 łyżek) i postępuję dokładnie tak, jakbym miał do czynienia z jego płynną wersją.

Kilka uwag dodatkowych:

  1. Dobra wiadomość: zakwas trudno jest zepsuć!
  2. Nie przejmuję się barwą zakwasu. Zależy ona od użytej mąki i czasu przechowywania.
  3. Rozwarstwienie zakwasu w słoiku jest normalne.
  4. Jeżeli dokarmię zakwas i go wymieszam, objawy z punktów 1 i 2, zazwyczaj znikają.
  5. Zakwas przechowywany w wyżej opisany sposób i regularnie używany, może nam służyć latami.
  • Okiem Wieśniaka

    Rzecz o chlebie

    Jest tylko jeden chleb. Jeden jedyny. Święty. Cudowny w swej prostocie: mąka, woda, zakwas, sól. Czas. I serce… Wspomnienie o chlebie Zbliżająca ...
  • Dwa bochenki chleba
    Kuchnia Wieśniaka

    Chleb żytni na zakwasie

    Ten chleb jest inny od tego, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. Najbardziej charakterystyczny dla naszego obszaru geograficznego, zawierający wiele cennych składników, ...
  • Zakwas - sposób postępowania
    Kuchnia Wieśniaka

    Jak postępować z zakwasem

    Zakwas to podstawa dobrego chleba żytniego. Bez niego taki wypiek jest niemożliwy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i prawidłowo o niego ...
Zobacz więcej artykułów
Zobacz więcej artykułów autora:  Wieśniak
  • Dwa bochenki chleba
    Kuchnia Wieśniaka

    Chleb żytni na zakwasie

    Ten chleb jest inny od tego, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. Najbardziej charakterystyczny dla naszego obszaru geograficznego, zawierający wiele cennych składników, ...
  • Zakwas - sposób postępowania
    Kuchnia Wieśniaka

    Jak postępować z zakwasem

    Zakwas to podstawa dobrego chleba żytniego. Bez niego taki wypiek jest niemożliwy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i prawidłowo o niego ...
Zobacz więcej artykułów w kategorii: Kuchnia Wieśniaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane oznaczono *

Zobacz też

Tylko prawdziwy kumpel prawdę ci powie

Prawdziwy kumpel, to prawdziwy skarb. Możesz z nim ...

O mnie


Jestem z Wiochy. Kosztuję sól ziemi i walczę z demonami. Rozejrzyj się wokół moimi oczami...

Wieści z Wiochy

Chcę dołączyć

do społeczności Wieśniaków

i otrzymywać

Wieści z Wiochy,

dlatego naciskam ten


przycisk

Bądźmy w kontakcie

Nowości w fotkach

Pomnik na Westerplatte
Znicze na nagrobkach
Przeniesienie strony na nowy serwer, czyli przeprowadzka
W kuchni liczy się każda pomoc
Partyzant Wieśniak w wojskowym kamuflażu
Ile straciłem od początku odchudzania?
Ostatnio jestem zafascynowany ideą minimalizmu
Czy rzeczywiście obiad z MLP, to dobry czas na rozmowę?
Jak prawidłowo się odchudzać? Jak to zrobić prawidłowo?