Kuchnia Wieśniaka
Zakwas - sposób postępowania

Jak postępować z zakwasem

Zakwas to podstawa dobrego chleba żytniego. Bez niego taki wypiek jest niemożliwy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i prawidłowo o niego zadbać.
Przede wszystkim: zakwas przechowuję w lodówce w litrowym słoiku z lekko zakręconą nakrętką (do zakwasu musi dochodzić powietrze, ale może też wykipieć).

Dokarmiam go raz, dwa razy na tydzień, dodając łyżkę mąki żytniej (ja używam 2000). Po dodaniu mąki całość należy wymieszać. Przy pieczeniu chleba dobrze jest zużyć zawartość słoika pozostawiając jedynie około 2-3 łyżek zakwasu.
Do tego, co zostało w słoiku, dodaję mąkę żytnią (jak już pisałem, używam w tym celu 2000), tak do około połowy słoika. Dolewam wodę i mieszam, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Zakwas powinien zajmować maksymalnie 3/4 słoika (pojemnika), bo inaczej wykipi. Zostawiam na około 12 godzin w kuchni i obserwuję, czy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeżeli tak, słoik z zakwasem wstawiam do lodówki na około tydzień, czyli do następnego wypieku chleba.
Jeżeli wypiek chleba nie jest przewidywany przez przez dłuższy czas, to zakwas można wylać na pergamin i wysuszyć. Gdy będzie potrzebny, to biorę część wysuszonego zakwasu (około 2-3 łyżek) i postępuję dokładnie tak, jakbym miał do czynienia z jego płynną wersją.

Kilka uwag dodatkowych:

  1. Dobra wiadomość: zakwas trudno jest zepsuć!
  2. Nie przejmuję się barwą zakwasu. Zależy ona od użytej mąki i czasu przechowywania.
  3. Rozwarstwienie zakwasu w słoiku jest normalne.
  4. Jeżeli dokarmię zakwas i go wymieszam, objawy z punktów 1 i 2, zazwyczaj znikają.
  5. Zakwas przechowywany w wyżej opisany sposób i regularnie używany, może nam służyć latami.
Share this Story
  • Okiem Wieśniaka

    Rzecz o chlebie

    Jest tylko jeden chleb. Jeden jedyny. Święty. Cudowny w swej prostocie: mąka, woda, zakwas, sól. Czas. I serce… Wspomnienie o chlebie Zbliżająca ...
  • Dwa bochenki chleba
    Kuchnia Wieśniaka

    Chleb żytni na zakwasie

    Ten chleb jest inny od tego, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. Najbardziej charakterystyczny dla naszego obszaru geograficznego, zawierający wiele cennych składników, ...
  • Zakwas - sposób postępowania
    Kuchnia Wieśniaka

    Jak postępować z zakwasem

    Zakwas to podstawa dobrego chleba żytniego. Bez niego taki wypiek jest niemożliwy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i prawidłowo o niego ...
Zobacz więcej artykułów
Zobacz więcej artykułów autora:  Wieśniak
  • Dwa bochenki chleba
    Kuchnia Wieśniaka

    Chleb żytni na zakwasie

    Ten chleb jest inny od tego, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. Najbardziej charakterystyczny dla naszego obszaru geograficznego, zawierający wiele cennych składników, ...
  • Zakwas - sposób postępowania
    Kuchnia Wieśniaka

    Jak postępować z zakwasem

    Zakwas to podstawa dobrego chleba żytniego. Bez niego taki wypiek jest niemożliwy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i prawidłowo o niego ...
Zobacz więcej artykułów w kategorii: Kuchnia Wieśniaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane oznaczono *

Zobacz też

Nie należę do elity naszego narodu, czyli książki, które przeczytałem w 2021 roku

Każdego roku Biblioteka Narodowa publikuje raport o stanie ...

O mnie


Jestem z Wiochy. Kosztuję sól ziemi i walczę z demonami. Rozejrzyj się wokół moimi oczami...

Wieści z Wiochy

Chcę dołączyć

do społeczności Wieśniaków

i otrzymywać

Wieści z Wiochy,

dlatego naciskam ten


przycisk

Nowości w fotkach

Korytarz w szpitalu
Pomnik na Westerplatte, gdzie 1 września rozpoczęła się II woja światowa
Spider-Man zawsze gotowy do działania
Praca zdalna nie jest dla każdego
Pudełko gry Monopoly Kraina lodu II
Kolonoskopia - strach ma wielkie oczy
Artykuł sam się nie napisze, o czym przekonałem się osobiście.
Przegrałem bitwę o odchudzanie
Święty Mikołaj z dużym workiem prezentów

W obiektywie Wieśniaka